Geschiedenis

De boerderij

Boerderij ’t Olde Hondorp is een goed voorbeeld van een grote in traditionele trant gebouwde Achterhoekse hallehuisboerderij met aangebouwde varkensschuur. De boerderij dateert in de kern mogelijk nog uit de 17e eeuw en heeft zijn huidige vorm grotendeels in de tweede helft van de 19e eeuw gekregen.
De boerderij valt met name op door de zorgvuldige gedetailleerde zeer brede monumentale voorgevel, die voorzien is van een uitzonderlijk rijk gedecoreerde ingangspartij met een pilasteromlijsting.
De boerderij die thans niet meer in bedrijf is, ligt ongeveer 2,5 kilometer van de dorpskern van Aalten en ongeveer 6 kilometer van de in Duitsland gelegen stad Bocholt.

Het gastenverblijf

In de gerestaureerde L-vormige varkensschuur bevinden zich thans drie ruime gastenverblijven, elk voor twee personen. Ieder vakantieappartement heeft een eigen terras, vloerverwarming, sanitaire voorzieningen (toilet, wastafel en douche), keukenblok (met twee elektrische kookplaatjes en koelkast), magnetron en televisie. De appartementen c.q. vakantiehuisjes bieden een uitstekende uitvalsbasis voor schitterende fietstochten door het Achterhoekse coulissenlandschap.

Fietsroute langs ’t Olde Hondorp

In het boekje “Scholtengoederen” zijn twee fietsroutes  langs de scholten in de gemeenten Aalten en Winterswijk te vinden. Dit boekje brengt de fietser langs een groot aantal scholtenboerderijen rond de genoemde gemeenten en vertelt de geschiedenis van deze boerderijen in woord en beeld. Ook bij ’t Olde Hondorp kan de fietser een ogenblikje rust nemen om de informatie van deze bijzondere boerderij tot zich te nemen, onder meer aan de hand van het informatiebord aan het begin van de toegangsweg. Het fietsboekje met de twee fietsroutes is te koop bij de VVV’s van Aalten en Winterswijk. De tekst op het bord luidt: ’t Olde Hondorp was een zogenaamde Scholtenboerderij en behoorde aan het stift (klooster) te Vreden in Duitsland.

In het archief van dit klooster en het Oud Rechterlijk Archief van Bredevoort wordt de boerderij diverse malen vermeld vanaf 1330. De pachtgegevens na 1651 in het Verpondingscohier van Aalten-Heurne tonen aan dat het een zeer grote boerderij was.

Aan het begin van de 19e eeuw werden de eigendommen van het klooster te Vreden, waaronder deze boerderij, overgedragen aan de vorst Salm-Salm, eigenaar van het kasteel Anholt in Duitsland.

De door de huidige eigenaar in het begin van de eenentwintigste eeuw gerestaureerde boerderij vormt een goed voorbeeld van een grote in traditionele trant gebouwde Achterhoekse hallenhuisboerderij  met een kenmerkende binnenplaats. De huidige vorm dateert grotendeels uit de tweede helft van de negentiende eeuw, maar het pand bezit nog enkele onderdelen die al in de zeventiende eeuw zijn ontstaan. Het voorhuis heeft nog enkele zeldzame onderdelen zoals de in oude kleuren beschilderde plafonds, een schouw en een kelder met kruisgewelf.

’t Olde Hondorp in “Oud Aalten”

Via de volgende weblink is er nog meer te lezen over de geschiedenis van ’t Old Hondorp:
https://oudaalten.nl/boerderijen/heurne/hondorp